Contoh Soal Bahasa Inggris Kelas X Semester 1 Kurikulum 2013 Beserta Jawabannya Pilihan Ganda (Part-5) - Khoerul WEB

Jumat, 21 September 2018

Contoh Soal Bahasa Inggris Kelas X Semester 1 Kurikulum 2013 Beserta Jawabannya Pilihan Ganda (Part-5)

Dengan materi soal yang sama dengan sebelumnya, yaitu Contoh Soal PG Bahasa Inggris Kelas X Semester 1 Kurikulum 2013 Beserta Jawabannya bagian ke-4 (Soal nomor 36-45), pilihan ganda b. Inggris bagian ke-5 dimulai dari soal nomor 46.

The text is for questions no. 46-54

Most of people think of Holland when we think of tulips. Holland is the world centre for tulip growing. This was not always so. The tulip comes from Turkey and other parts of Asia. Once upon a time, this lovely flower was literally worth its weight in gold..
The botanical name for a tulip is tulipa. This comes from “tulpen”, the Turkish word for a turban. In the past, people thought a tulip looked a little like the from or traditional Turkish headdress.
Tulips originally bloomed in the high mountains of Turkey and Asia. During the winter, the snow on the mountain slopes protects the bulbs from severe cold. Carolus Clusius, a Dutch botanist, received some tulip bulbs from Turkey. He started growing the precious plants in his own garden in the small town of Leiden. As a scientist, Clusius studied the tulip bulbs purely to understand how plants grow and reproduce. He was not interested in sharing the lovely flowers or the bulbs with other gardeners. However, Clusius’s neighbors were desperate to get their hands on his flowers. Eventually, they stole some bulbs so they could grow their own. This proved to be the start of  Holland’s modern, multi-billion dollar tulip trade.
Until the 16th century, tulips were relatively unknown in Europe. However, by the 17th century, the flower became a status symbol, indicating both wealth and good taste. The value of tulips rocketed. This gave birth to what we now call “tulip mania” the urge to own a tulip. At the height for tulip mania, tulips changed hands for fabulous sums of money. In Holland, records show one tulip bulb being sold in the early 1600s for “a load of grain, four oxen, twelve sheep, five pigs, six barrels of fine drink, two barrels of butter, one thousand pounds of cheese, a suit of clothes and a silver beaker”. Tulip owners displayed their tulip bulbs and not the flower. They did this for the simple reason that they thought the bulbs were too valuable to plant.

46. What is Holland well-known for?
a. Gold
b. Tulips
c. Turbans
d. Roses
e. Orchids
Answer: b
Pembahasan: disebutkan dalam teks paragraf pertama

47. The scientific name for tulips is ….
a. Turban
b. Turkey
c. Tulipa
d. Holland
e. Tulip
Answer: c
Pembahasan: disebutkan dalam teks paragraf kedua

48. Tulip grow from ….
a. bulbs
b. seeds
c. stem cutting
d. pollen
e. flower’s root
Answer: a
Pembahasan: disebutkan dalam teks paragraf ketiga

49. What does a botanist study?
a. Climate
b. Plants
c. Animals
d. Maths
e. Literature
Answer: b
Pembahasan: Botanist merupakan nama ilmiah dari seseorang yang mempelajari tumbuh-tumbuhan.

50. Carolus Clusius is a ….
a. scientist
b. gardener
c. mountaineer
d. botanist
e. lecturer
Answer: d
Pembahasan: disebutkan dalam teks paragraf ketiga

51. What does “Tulips changed hands for fabulous sums of money” mean?
a. Tulips are not popular today.
b. Tulips were expensive to buy.
c. Tulips were often stolen.
d. Tulips are easy to find.
e. Tulips are cheap.
Answer: b
Pembahasan: disebutkan dalam teks paragraf keempat

52. “Tulip mania” occurred in ….
a. 1716
b. 1717
c. 16th century
d. 17th century
e. 18th century
Answer: d
Pembahasan: disebutkan dalam teks paragraf keempat

53. Tulips from Holland are some of the best value-for-money flowers in the world.
      What do the words in bold mean?
a. Worth the money paid.
b. Can only buy tulips with money.
c. Can use tulips to buy other goods.
d. Tulips produce much money.
e. Tulips can’t be bought with money.
Answer: a

54. What is the purpose of  the text?
a. To tell readers about the history of tulip.
b. To tell readers about the expensive tulip.
c. To tell readers about the cheap tulip.
d. To tell readers about the founder of tulip.
e. To tell readers about Holland.
Answer: a
Pembahasan: tujuan dari teks tersebut adalah untuk menginformasikan sejarah dari bunga tulip

55. What is the generic structure of recount text?
a. Orientation – events – reorientation
b. Events – reorientation – orientation
c. Reorientation – events – orientation
d. Events – orientation – reorientation
e. Reorientation – orientation – events
Answer: a
Pembahasan: recount text diawali oleh orientation, lalu dilanjutkan dengan event (s) dan diakhiri dengan reorientation.
Comments


EmoticonEmoticon

close